Doe Maar - 4Us (1983)


Artist:  Doe Maar
Title:  4Us
Release:  1983
Format:  LP
Label:  SKY Records
Catalog#  SKY 24000 SL

“4us” is een album uit 1983 van de Nederlandse popgroep Doe Maar. Het was het vierde studioalbum van de groep en verscheen op het hoogtepunt van haar populariteit in 1983. De nummers werden in november en december 1982 opgenomen in de Telstar Studio van Johnny Hoes in Weert. De plaat werd uitgebracht in maart 1983 en was in de voorverkoop al dubbel platina. “4us” verscheen als elpee, maar tegelijkertijd als Compact cassette en ook als compact disc (cd). Dit laatste was een primeur: “4us” was het eerste album van Nederlandse bodem waarvan de muziek op cd verscheen. Wel zouden er enkele subtiele verschillen tussen de diverse persingen bestaan. Het album kwam 26 maart binnen in de Nederlandse albumlijsten en behaalde er de eerste plaats.
Ten tijde van de opnames van de muziek was Doe Maar al ongekend populair in Nederland geworden. De vier bandleden, en met name Henny Vrienten en Ernst Jansz, konden niet meer rustig over straat lopen zonder te worden aangeklampt door jeugdige vrouwelijke fans. Deze idolatie had van de groep een "bange" band gemaakt; de leden wisten niet goed met hun roem om te kunnen gaan. Dit kwam op “4us” met name terug in het nummer met de veelzeggende titel "1 Nacht Alleen".
“4us” is nog ingedrumd door René van Collem. In feite was hij ten tijde van de opnames de stand-in van Jan Pijnenburg, die nog immer herstellende was van zijn auto-ongeluk in april 1982. Na de opnames van “4us” nam Pijnenburg weer plaats achter het drumstel van Doe Maar.
Op 26 februari 1983 verscheen "Pa" als eerste single van 4us. Op 12 maart bereikte de single de nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40.
Aanvankelijk verkocht “4us” zeer goed, maar na verloop van tijd kwamen sommige ouders de plaat toch terugbrengen naar de platenzaak. Dit kwam door een paar felle nummers met onverbloemde teksten, zoals "Je Loopt Je Lul Achterna" en "Heroïne", waarin voluit werd gevloekt. Zij vonden het ongepast dat hun kinderen naar deze nummers luisterden. In andere gezinnen zagen ouders een gelegenheid om zaken als relaties, seks en drugs bespreekbaar te maken. De thema's bouwden voort op de onderwerpen die aan bod kwamen op de voorgaande albums, zo ook de politiek in "Doe Maar Net Alsof" ("je neus bloedt"), waaruit bleek hoe de groep zich was blijven ontwikkelen. De benadering was nu duidelijk evenwichtiger, en zowel tekstueel als muzikaal meer volwassen.
De titel van het album is niet te herleiden tot een van de nummers, maar kan worden gezien als een verwijzing naar het gevierde kwartet van musicerende vrienden. Ook was de hysterie die Doe Maar in sommige kringen losmaakte wel eens uitgelegd als een besmettelijk virus.


Side one
1.  Doe Maar Net Alsof  (6:10)  
2.  Je Loopt Je Lul Achterna  (4:52)  
3.  Lajeninaja  (3:30)  
4.  Nooit Meer Slapen  (4:05)  
5.  Nachtzuster  (3:43) 

Side two
1.  Zoek Het Zelf Maar Uit  (3:03)  
2.  1 Nacht Alleen  (3:59)  
3.  Bang  (3:49)  
4.  Heroine  (2:57)  
5.  Pa  (3:41)  
6.  Alles Gaat Voorbij  (4:05)  
7.  Walska  (1:20)

available at: http://www.ad-vinylrecords.com

No comments:

Post a comment