January 22, 2018

Freek De Jonge - De Openbaring: Oudejaarsavond 1982 (1983) - Lp
Release:  1983
Genre:  Cabaret / Nederlandstalig
Format:  LP
Label:  Ariola Records
Catalog#  205242
Prijs:  €10,00

Frederik Jan Georg (Freek) de Jonge (Westernieland, 30 augustus 1944) is een Nederlandse cabaretier. Hij werd bekend toen hij samen met Bram Vermeulen optrad als het sociaal geëngageerde Neerlands Hoop. Vanaf 1980 ging hij solo en maakte naam als cabaretier met zijn geconstrueerde conferences, waarbij hij als eerste een rode draad door zijn programma liet lopen.

In 1979 ging Neerlands Hoop uit elkaar en begon De Jonge aan een solocarrière. Hij was de eerste cabaretier die een rode draad in zijn verhaal aanbracht. Typisch voor De Jonge is ook de running gag, een grap waarnaar meerdere malen verwezen wordt. De Jonge bracht vele succesvolle programma's op het toneel, waaronder ook meerdere oudejaarsconferences en nieuwjaarsconferences.

De Openbaring (van Freek de Jonge), zoals de volledige titel luidt, is rechtstreeks op televisie te zien vanuit de kleine zaal (de Globezaal) van de Eindhovense Stadsschouwburg. Het feit dat Freek de Jonge in de traditie van de oudejaarsconference stapt, dwingt hem tot vormelijke en inhoudelijke keuzes. Zijn publiek bestaat deze keer niet alleen uit belangstellende thea-terbezoekers, maar voor het grootste deel uit televisiekijkers en hun familie, vrienden en kennissen die samen zijn gekomen in feestelijke stemming. Bij hen ontbreekt de concentratie voor een voorstelling in de lijn van de theatershows. Daarom kiest hij niet voor een toneelmatig programma in bedrijven (zoals De Komiek en De Tragiek) of een kernverhaal met terzijdes (zoals De Mars), maar voor een aaneenschakeling van losse onderdelen: conferences over de actualiteit, anekdotes, liedjes, sketches, grappen… Terugkerende elementen, zoals terloopse verwijzingen naar de inzamelacties voor Polen, zijn er voor de goede verstaander. Dat geldt ook voor de plaatsing van een blocnote van één bij twee meter met steekwoorden, wat natuurlijk verwijst naar Wim Kans spiekborden.
Freek de Jonge realiseert zich terdege dat zijn publiek niet overwegend bestaat uit progressieve hoogopgeleiden, maar uit alle lagen van de bevolking.
Dat is geen reden de lat laag te leggen...


Tracklist

0. Intro
1. Iets Links
2. Brief Van Mijn Moeder
3. De Zoon Van Visser Kwakman
4. Stekelvarken
5. Eikel
6. Onzin
7. Liegen
8. Fout Geweest
9. Je Vader
10. De Trekhond
11. Kinderen
12. Jeugdjournaal, Weerbericht
13. Suriname
14. Sprookje (Roodkapje)
15. Cavia’s
16. Achterwerk (V.P.R.O. Gids)
17. Flevohof
18. Vervelen
19. De Derde Wereldoorlog (Opstel)
20. De Eerste de Beste
21. Toneelstukje
22. Subsidies
23. Stakingen
24. Persiflage
25. In de Winkel
26. In de Disco (We Want Amor)
27. Oorlog En Vrede
28. Het Kistje

Vinyl: Goed
Hoes: Goed

http://www.ad-vinylrecords.com/product/jonge-freek-de-de-openbaring-oudejaarsavond-1982-lp/

0 reacties:

Post a Comment